1. RADIOWALK

Trailer za šetnju „Dolac spava“:

RadioWalk je godišnji ciklus intimnog radija u hodu. Kazališna predstava zvučne šetnje zbiva se između teksta koji se sluša u slušalicama, krajolika kojim se hoda i misli samog šetača.

Soundwalk format u kojem je šetač sam je idealan za nove epidemiološke uvjete u kojima moramo stvarati i konzumirati kulturu. Kazališna predstava soundwalka zbiva se između teksta koji se sluša u slušalicama, krajolika kojim se hoda i misli samog šetača. To ga čini nekim posebnim vidom intimnog radija u hodu. Tehnički on je lako izvediv, produkcijske potrebe nisu velike i time on može biti otvoren autorima koji se prvi puta okušavaju u radiofonskim formatima. Hrvatski gradovi, sela i priroda, idealni su razvijanje ovakvih formata. Kako u svijetu postoji soundwalk kao termin za nekoliko vrsta ovog formata šetnje s koncentriranim slušanjem, vidimo budući razvoj projekta i kroz otvaranje prema inozemstvu.

 

U premijernoj godini ciklusa izveli smo sljedeće projekte:

  1. Otvaranje ciklusa „RadioWalk“ sa zvučnom šetnjom „Dolac spava“ – 1.4.2021. Zagreb, oko Dolca 

Gradovima koji izmiču pogledima. Gradovima koji postoje samo u frekvencijama naših misli. Gradovima koji se ne mogu vratiti, ali ne mogu niti nestati. Ranjenim gradovima. Gladnim gradovima. Onim gradovima koji će se, iz prašine naših dimnjaka i kostiju tek uzdići.

Utišaj se dakle. I hodaj njihovim ulicama, nogu pred nogu.

Autorica: Pavlica Bajsić

Oblikovanje tona: Dino Brazzoduro

Izvode: Jasmina Bojić, Maja Katić, Stanislav Kovačić, Dino Brazzoduro, Maro Market, Nina Bajsić i Marko Marić.

  1. „Ulice su i ženskog roda“ – 2.7.2021. Zagreb, Ulica neznane junakinje 5

Većina nas vjerojatno zna za Ulicu Marije Jurić Zagorke ili Prolaz sestara Baković, no mali se broj žena uspio izboriti za naziv gradskih ulica ili trgova. Prema istraživanjima, samo 1,8% javnih naziva u Zagrebu simbolizira žene. Vodimo vas na put u kojemu ćete upoznati neke od njih, ili njihove modernije verzije, ali nemojte misliti da vam nisu pripremile i poneko iznenađenje!

Režija, dramatizacija i montaža: Iris Foriš, Karla Kostadinovski, Klara Penezić

Glasovi: Klara Penezić, Karla Kostadinovski, Lena Medar, Laura Bošnjak, Buga Marija Šimić, Tea Mandarić, Sonja Desnica

Izvode: Lena Medar, Irena Milardović, Buga Marija Šimić, Margareta Sinković, Sonja Desnica

  1. Radionica radiowalka u Dubrovniku – listopad 2021. Dubrovnik

U suradnji s Art radionicom Lazareti, proveli smo radionicu „Ozvučeni listopad“ u Dubrovniku. Uspješna radionica s 10ak polaznika rezultirala je s tri zvučne šetnje:

  • „My private Dubrovnik“ – Ursula Burger, od Porporele do Hotela Argentina, kroz Kapetaniju i Posat preko Ploča
  • „Enormous Wealth“ – Ben Cain, Stradun
  • „Danče, Stradun“ – Marija Grazio, od Vješala preko Straduna, o Lokruma
  1. „Zvučna šetnja Nazorova“ . 13.11.2021. Zagreb, Nazorova ulica

Na otoku Braču postoji jedna mala uvala, Bobovišća na moru. Mnogi je zovu pjesnikovom lukom jer je tamo svoje djetinjstvo proveo Vladimir Nazor, često joj se kasnije vraćajući u mnogim svojim djelima. Soundwalk Nazorova odvest će vas na trenutak upravo tamo, u malenu, tihu luku Bobovišća u kojoj na boru crne smrči cvrči cvrčak, čuje se šum morske pjene i tiha vriska galebova. Odvest će vas u jedan sparni, ljetni dan, u kojem dok se svi zatvaraju u kuće kako bi se sklonili od vrućine, Nazor odlučuje otići u šetnju i u svakom detalju pronaći pjesmu kako bi se svojom poezijom vratio tamo odakle je sve krenulo. Ova je šetnja puna riječi i zvukova, puna je cvrčanja cvrčaka i ljuljuškanja mora, puna je topline i povratka. Prošećite s Nazorom njegovom ulicom i uplovite zajedno s njim u njegova Bobovišća na moru, napustite na trenutak buku svijeta i podsjetite se kako oko nas još uvijek ima puno ljepote.

Autori koncepta: Jelena Kovačić i Nenad Kovačić
Dramaturgija: Jelena Kovačić
Glazba i soundscape: Nenad Kovačić
Igra: Nikša Marinović