Olja Savčević Ivančević: ADIO, KAUBOJU

O spisateljici:

Olja Savičević Ivančević je rođena 1974. u Splitu. Odrasla je u dalmatinskom mjestu Kaštel Lukšić blizu Splita u radničkoj višenacionalnoj obitelji u kojoj se puno čitalo – što je obilježilo njen život i književni rad.

Nakon gimnazije u Splitu, diplomirala je Filozofski fakultet u Zadru, a nakon što je nekoliko godina radila kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti, odlučuje se u potpunosti posvetiti pisanju.

Prvu pjesničku zbirku objavila je još 1988., u svojoj četrnaestoj godini, a za njom je uslijedilo, do danas: pet zbirki poezije, zbirka priča, dva romana te tri slikovnice.

Prema njenim pričama snimljena su tri kratka filma (Sedam neodgovorenih poziva, Balavica, Trešnje) i nacrtan je strip (Danijel Žeželj: Ljeto), dio poezije je uglazbljen a roman „Adio kauboju“ je 2012.g. postavljen kao kazališna predstava u režiji Ivice Buljana u kojoj je naslovnu ulogu Ruzinave igrala upravo Nataša Janjić Medančić.

Njene knjige su prevedene na jedanaest stranih jezika, dvadeset i šest izdanja objavljeno je u Europi te dva naslova u SAD-u. Dobitnica je više važnih nacionalnih i regionalnih nagrada za književni rad kao i za rad u kazalištu.  „Adio kauboju“ je 2011. bio proglašen najboljem hrvatskim romanom (nagrada tportala), te je iste godine dobitnik i nagrade „Jure Kaštelan„ (Slobodna Dalmacija). Francusko izdanje romana  „Adio kauboju“ je 2020. g. proglašeno najboljim stranim prvim romanom na francuskom jeziku:  Prix du premier roman en littérature étrangère.

O romanu:

„Adio kauboju“ je roman o netoleranciji, o nasilju, o drugima i drugačijima, u ovom slučaju o Danijelu, bratu Ruzinave, i Braći Irokezima, o obitelji u kojoj su ostale dvije sestre i majka i njihovim odnosima, o generaciji koja se osipa, o lokalnom tranzicijskom gazdi Vrdovđeku, o lažnim herojima Nedu Montgomeryju i Anđelu s usnom harmonikom – jasno je, nalazimo se u srcu vesterna – tu je i istraga jedne smrti, željezni konj u punom trku, misteriozno pismo, mejlovi, spisateljica gospođa 0, kucni porno-video…

U ovom romanu su se sreli Michael Ondaatje i Sergio Leone, iz likova kao da progovara nešto od duha otočana Ranka Marinkovića, a za glazbu su bili zaduženi Ennio Morricone i Toma Bebić. Mogli bismo reći, bilo jednom u Starom Naselju, pored mora… A tako je i danas. (Kruno Lokotar).