Plan za bijeg #6

  1. Plan za bijeg – jesenski ciklus

Drugi, jesenski, ciklus 6. Plana za bijeg održao se od 10.11. do 13.11.2019. godine.  U ovom izdanju ciklusa malih radiofonijskih izvedbi predstavili smo dva projekta u nastajanju. Za mlađe generacije, radiofonijsku predstavu To može samo radio! autorsko-izvođačkog tima RadioTeatra u Kazalištu LET, a za one malo veće performans Isabel: Bach Coeur, druga postaja violinistice Isabel na svojoj sljedećoj postaji; u Kući Arko.

TO MOŽE SAMO RADIO!

– nedjelja 10.11. u 12h, Kazalište LET (Tkalčićeva 33, Zagreb)

Predstavljanje rada u nastajanju radio-predstave katastrofe s pucanjem, pjevanjem i Marsovcima, za djecu od 8 do 12 godina.

Nalazimo se u radijskom studiju RadioTeatra gdje uskoro započinje večernji program

„Popularni znanstveni sat“.

Radio Orkestar se uštimava, voditelj vježba tekst, tehničar Jakob Bunda popravlja lampicu u studiju koja je, čini se, izgubila kontakt. Evo ga, opet svijetli! Bravo Jakobe… A daleko, negdje u srcu Istre, u Zvjezdarnici u Višnjanu, reporter Žiga Hren nemirno pogledava u zvjezdano nebo pa na svoj ručni sat koji je naslijedio od pokojnog strica Rudolfa… On nestrpljivo čeka svoje prvo javljanje ove večeri. U donjogradskoj se pak Radio Kavani okupljaju prvi znatiželjnici i guraju oko stolova na kojima se nalaze radio-detektori za prijem, red za slušalice se uzbibao jer… Uskoro smo u eteru!

Autorsko-izvođački tim:

Izvode uživo u studiju:

Ivana Starčević kao Milena Begović
Sven Medvešek kao Fric Maramica, Oton Kučera i Blaž Konjski
Marko Levanić kao Jakob Bunda

Glasovi na snimkama: Janko Rakoš kao Žiga Hren i Joso , Živko Anočić kao Vatroslav, Jelena Miholjević kao Pepica Konjski, Jerko Marčić kao Satnik Šrapnel, Matija Antolić kao Žandar, Tihana Ostreš kao Suseda i Ljubica Letinić kao Uvodničarka

Glazba: Marko Levanić i Ivana Starčević
Oblikovanje radiodramskih ulomaka: Dino Brazzoduro
Oblikovanje tekstova: Pavlica Bajsić Brazzoduro
Organizacija: Katarina Grgić
Tonski tehničar: Domagoj Obadić
Snimateljica: Mia Cvitković
Produkcija: Multimedijalna koliba i RadioTeatar

Inspirirano romanom „Rat svjetova“ Herberta Georga Wellsa iz 1897., istoimenom radijskom adaptacijom Orsona Wellesa i Howarda Kocha iz 1938., člancima iz starih zagrebačkih novina te „Prilozima za pribiranje  provjerene građe, o povijesti pobuda, o osnutku i o prvom razdoblju rada Radio Zagreba“ Rudolfa Habeduša Katedralisa iz 1951.

ISABEL: BACH COEUR, DRUGA POSTAJA

  • Srijeda, 13.11. u 20h, Kuća Arko, Basaričekova 24, Zagreb

Duh Isabel, ostatak jedne uspomene, svojom repetitivnom borbom za reinkarnaciju nailazi na nove formacije sebe. To je duh barokne glazbe, konkretnije Bachovih sonata, kojega se moglo čuti na jednom skrivenom mjestu na Tuškancu, a ovaj se put odlučuje nastaniti u kući Arko kako bi mogao promišljati svoju glazbu u zatvorenom prostoru u odsnosu na otvorenost Tuškanca. Iako ga ne možemo pratiti u njegovim stopama, možemo polako, zaobilaznim putevima skupljati podatke i esenciju Isabel koja se uvijek izmiče. Ona se, poput čestice, nalazi unutar vremensko-prostorne relativnosti u kojoj uvijek mogu postojati promatrači unutar drugog referentnog okvira, a za koje simultanost neće korespondirati s istim vremenskim trenutkom. Iako Isabel razumije kako ne može postojati ideja bilo kakvog apsolutnog ili savršenog, ona je primorana težiti sveprisutnom i nedostižnom referentnom okviru, kako bi održala esenciju konstantne mijene i istraživanja.

Kao reaktivni entitet koji se, kao i gledatelj u njezinoj kući, pokušava snaći u novom svijetu, pokušava se kroz svoje nematerijalno stanje probiti u pojavni svijet na sve načine koji joj se nude i koje pronalazi. Kako se Isabel, duh uspomene na virtuoznost Bachovih sonata, lomi iz etera u stvarnost u 21. stoljeću, što joj nudi moderno vrijeme i što to znači za glazbu koju Isabel svira i koja jest Isabel?

Autorsko-izvođački tim:

Dramaturg – Patrik Gregurec
Redatelj – Domagoj Obadić
Producentica – Katarina Grgić

Izvođačica – Isabel
Glas – Korana Ugrina
Domaćica – Matea Antunović

PLAN ZA BIJEG je ciklus malih radiofonijskih izvedbi koji nastaje u produkciji Multimedijalne kolibe u suradnji s ansamblom RadioTeatra i uz podršku Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.

Umjetnička voditeljica: Pavlica Bajsić Brazzoduro

Produkcija: Katarina Grgić

Tonsko oblikovanje: Dino Brazzoduro