Plan za bijeg #8

Plan za bijeg je, netom prije tranzicije iz proljeća nazad u zimu, 5.4.2021. na krovnoj terasi zagrebačkog Centra mladih Ribnjak održan trostrukim programom. Publika je na svježem zraku unutar parka u samom centru grada prvo imala prilike vidjeti mini koncert mlade kantautorice i dramaturginje Nine Bajsić u pratnji Vida Hribara na klavijaturama i Jasmine Bojić na violini. Nakon toga uslijedila je izvedba radiofonske predstave BAJSOVE VRPCE prema tekstovima Zvonimira Bajsića, u izvedbi glumca Svena Medvešeka, pijanista Marka Marića, oblikovatelja zvuka Dina Brazzodura. Predstavu je režirao Hrvoje Korbar prema dramaturgiji Pavlice Bajsić Brazzoduro koja je i predstavila  repertoar 8. PLANA ZA BIJEG, ciklusa malih radiofonskih formi. Ove godine autori su izabrani putem natječaja i program se sastoji od malih izvedbi i zvučnih instalacija raznih autora i autorica.

„Zvučne didaskalije“

  1. kolovoza u 20 sati premijerno je u Teatru Lero izvedena videoaudio instalacija
    Zvučne didaskalije: Allons enfants i Gospoda Glembajevi.

Svojim su glasovima Rade Šerbedžija, Frano Mašković, Lucija Šerbedžija
i Sebastijan Vukosavić dočarali nemonološke i nedijaloške dijelove
Vojnovićevih i Krležinih najpoznatijih drama, prvih dijelova njihovih
trilogija.

Posjetitelji i posjetiteljice su čuli i sve zvukove iz didaskalija
koji se sinkronizirano animiraju na zidu.

Dizajn zvuka: Davor Rocco

Tipografska animacija: Dejan Gotić

Ostali glumci: Mirta Polanović, Nika Ivančić, Martin Grđan i Karlo Hubak.

Ideja, autorstvo, dramaturgija i režija: Mira
Muhoberac i Vesna Muhoberac

Produkcija: Multimedijalna koliba & RadioTeatar Bajsić i prijatelji <ciklus malih radiofonskih formi 8.Plan za bijeg> i Art radionica Lazareti

Uz podršku: Ministarstva kulture i medija RH, Ureda za kulturu Grada Zagreba

„Jesenski ciklus“

  • Predstava „Školjka šumi“

Prema motivima romana „Izvanbrodski dnevnik“ Slobodana Novaka
Izvodi: Maruška Aras
Režija: Hrvoje Korbar
Skladatelj: Stanko Juzbašić
Kostimografija: Katarina Perić
Oblikovanje svjetla: Martin Šatović
Produkcija: Teatro VeRRdi 2020. g.

Slobodan Novak pripovijeda glasom učenog klauna, čija je glavna cirkusarija upravo u verbalnoj drskosti i dosjetljivosti. Nije to nikakva neobavezna „ćakula“; prije bismo mogli reći da je u pitanju obračun malog otoka ljudskog razuma sa širokom pučinom podjednako ljudske i preodveć ljudske gluposti, premda je otok nominalno proglašen „bolesnim“. Maruška Aras igra ovaj obračun Novakova Magistra s policijskim poimanjem dijagnoza potpuno investirano u izvedbu, s velikom osjetljivošću za filozofske, koliko i za humorne nijanse, gnjevno i smjelo… (Nataša Govedić o predstavi „Školjka šumi“). Maruška Aras je za izvedbu ove predstave dobila nagradu stručnog žirija za glumu i za izuzetne i zaboravljene scenske slobode na Be:femon festivalu monodrame u Bečeju 2020. godine.

  • Predstava „Desnica:igre proljeća i smrti“

Izvodi: Juraj Aras
Autor: Vladan Desnica
Dramaturgija prema motivima romana „Proljeća Ivana Galeba“ i režija: Juraj Aras
Glazba: Bojan Gagić
Produkcija: Teatro VeRRdi

Predstava bila selektirana na festival Marulićevi dani 2016 i gostovala osim u Splitu i u Dubrovniku, Ljubljani, Beogradu, Zagrebu, Tuzli, Bitoli, Bečeju, a periodično se već godinama izvodi u Islamu Grčkom, u Kuli Stojana Jankovića gdje je Vladan Desnica proljeća napisao. Predstava je izrazito radiofonična jer je osim živog govora dio romana interpretiran snimkama te se dio “Danas je nedjelja…” reproducira s radiokazetofona u maniri radio emisije i u interpretaciji Tomislava Barana, HRTovog fonetičara i spikera.

  • Glazbeno-poetski recital „Songs to say goodbye“

Izvodi: Ivan Colarić
Ton: Dino Brazzoduro
Svjetlo: Sara Bundalo

Songs to say goodbye“ premijerna je izvedba recitala u kojem se publici predstavlja kantautorski opus pretežno američkog podneblja, engleskog govornog područja iz vremena kada su se pjesmama pričale priče o ljudskim sudbinama i okolnostima koje su ih oblikovale. Ivan Colarić pjesmama modernih kantautora kao što su Bob Dylan, Joan Baez, John Prine i drugi, također priča priču o vremenu koje polako blijedi. Pričom o riječima čija važnost u našem kaotičnom svijetu gubi svoju snagu, samo naoko, Ivan Colarić spaja autore, američku poeziju i svoj vlastiti život u medjusobnu korelaciju. Songs to say goodbye je koncert i intiman susret bez ijednog rekvizita.