Radio Voćarska

Autor dizajna: Josip Gamberožić

 

RADIO VOĆARSKA

besplatne predstave, radionice, slušaonice i radijske družionice za susjedstvo svih generacija

 

 • RadioTeatar u suradnji s Mjesnim odborom Voćarska i susjedstvom brdovite Šalate i okolnih kvartova, pokreće privremeni programski ciklus RADIO VOĆARSKA!
 • Pozivamo svaku ovdje prisutnu bebu, dijete, mladu ili manje mladu osobu kao i sve susjede srebrne kose da se priključe našem kazališno-radijskom letećem cirkusu koji će trajati od veljače do travnja 2023. godine.
 • U 10-oj godini od pokretanja radiofonijskog teatra (s premijerom predstave „HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje)“) sve je veći broj autora, izvođača, naslova i publike uključenih u razvoj ove otvorene radioteatarske forme.
 • Nadahnjujući se baštinom radijskog i kazališnog opusa Zvonimira Bajsića  (koji je inače veći dio svoga života proživio u neposrednom susjedstvu Voćarske), RadioTeatar (čiji studio se nalazi na susjednom Medveščaku) – svih ovih godina ide korak dalje i razvija specifičnu vrstu umjetničke intervencije u eteru i na kazališnoj sceni, u prirodi i u neočekivanim prostorima izvedbe. Pazeći pritom da nam želja za istraživanjem ostane preduvjet.
 • Naš cilj je, u vremenu snažnih i brzih vizualnih atrakcija, nagovarati na povratak koncentriranom slušanju. Baš kao što beba u majčinom trbuhu koncentrirano sluša svemir koji dopire izvana i u koji će tek biti rođena.
 • Publiku RadioTeatra od samih početaka čine baš sve generacije i na to smo jako ponosni.
 • Programom  RADIO VOĆARSKA se želimo još više približiti susjedstvu i uključiti ga u naš rad, te stvarati privremene, sasvim nove, gledateljsko-slušateljske zajednice svih generacija.
 • Svi programi su besplatni, uz prethodnu rezervaciju i dogovor grupnih dolazaka.
 • Do slušanja i do gledanja!
 • Vaš RadioTeatar Bajsić i prijatelji

 

 

Rezerviraj svoju ulaznicu!

 

PREDSTAVA DRVO KOJE JE PJEVALO I RADIONICA NAĆULIT UŠI DOBRO TREBA

 • Drvo koje je pjevalo je predstava o Violini i Violončelu, prijateljstvu čovjeka i instrumenta, klasičnog i inovativnog, starog i novog, kao i slobode i odgovornosti koju glazba donosi.
 • Priča o dva instrumenta ispričana prvenstveno zvukom, glazbom, glumačkom igrom i autorskim tekstom, usmjeravajući  djecu na vještinu slušanja, a koja se u vrijeme uspona vizualnih komunikacija čini pomalo zaboravljenom.
 • Tokom radionice Naćulit uši dobro treba, djeca malim glazbenim instrumentima otkrivaju razne nove zvukove oko sebe, oformljuju svoj bend i uz pomoć autorskog tima predstave stvaraju vlastitu kompoziciju koju i izvode.

 

PREDSTAVA HOERSPIEL: MALA IGRA ZA SLUŠANJE (I GLEDANJE)

HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje) je predstava koja govori o samim počecima radija, o vremenu kada su tada vrlo popularne radio-drame išle uživo iz studija, s glumcima, glazbenicima i maherima za rekonstrukciju potrebnih šumova i atmosfera. Zadivljena a ponekad i sumnjičava publika se tih večeri okupljala oko radio-aparata, tog bežičnog misterija, kao nekada oko ognjišta, uhom naslućujući a u glavi stvarajući jedan sasvim novi svijet. Osim kao jedinstvena kazališna priča o radiju samom, “malim ljudima unutar radijske kutije”, HOERSPIEL na jedan neobičan način evocira i duh Zagreba u vrijeme između dva svjetska rata, ali i kasnije.

 

PREDSTAVA RATOVI SVJETOVA I RADIORADIONICA

Fotografkinja: Mia Cvitković

 • Nalazimo se u radijskom studiju RadioTeatra gdje uskoro započinje večernji program „Popularni znanstveni sat“.
  Radio Orkestar se uštimava, voditelj vježba tekst, tehničar Jakob Bunda popravlja lampicu u studiju koja je, čini se, izgubila kontakt. Evo ga, opet svijetli!
 • Bravo Jakobe… A daleko, negdje u srcu Istre, u Zvjezdarnici u Višnjanu, reporter Žiga Hren nemirno pogledava u zvjezdano nebo pa na svoj ručni sat koji je naslijedio od pokojnog strica Rudolfa… On nestrpljivo čeka svoje prvo javljanje ove večeri.
 • U donjogradskoj se pak Radio Kavani okupljaju prvi znatiželjnici i guraju oko stolova na kojima se nalaze radio-detektori za prijem, red za slušalice se uzbibao jer…
 • Uskoro smo u eteru!

TEMATSKE SLUŠAONICE

Fotograf: Sanjin Kaštelan

Slušaonice uz čaj i rakiju po izboru Pavlice Bajsić:

– ZAGREB U ZVUČNOM DOKUMENTU:

Prošećimo Zagrebom kroz izbor iz dokumentarnih radiofonijskih djela raznih autora snimljenih na raznih lokacijama u raznim epohama XX. i XXI. stoljeća.
Osim šetnje u zvuku, obećajemo malo krimića, poezije, kratke priče, kontemplacije i srk čaja ili rakije.
– ZAGREBAČKI RADIOFONIJSKI ISTRAŽIVAČI I JEDNA ISTRAŽIVAČICA: Zvonimir Bajsić, koji je većinu svog života proveo i stvarao upravo nedaleko Voćarske a u svijetu je naš najnagrađivaniji i napoznatiji radijski autor, smislio je 1968. dokumentarnu radiodramu, novi žanr kojim je pokušao obuhvatiti autentični umjetnički radijski izraz:pisanje mikrofonom. Ali i nešto mlađi Mladen Rutić Biserka Vučković s Trešnjevke, kao i  Darko Tralić iz Črnomerca, sve su to radijski autori-istraživači koje je život cijelim svojim trajanjem vezao uz Zagreb a znamo o njima malo ili gotovo ništa. S druge strane, o Darku Rundeku mislimo da znamo puno, ali zapravo vrlo malo ili gotovo ništa o njemu kao o radijskom režiseru.
Sve su to redateljska imena koja su, uz bok cijele niske brilijantnih tonmajstora i tonmajstorica, pisala toliko nepoznatu a istovremeno toliko ponosnu povijest zagrebačke škole dokumentarne radiodrame. Upoznajmo ih kroz njihove najljepše radiofonijske minute!

DAN RADIJA VOĆARSKA

Za kraj ciklusa RADIO VOĆARSKA posvetit ćemo mu jedan slavljenički dan u Mjesnom odboru Voćarska. Za bebe pripremamo radio igru i zvučnu šetnju dok će se djeca zaigrati uz prvi dječji pub kviz i radiofonijsku potragu za blagom. Posebni kazališni, radiofonijski i glazbeni programi očekuju odrasle i osobe starije životne dobi, a za sve uzraste pripremamo i maraton radio-slušaonice!

 

RADIO VOĆARSKA

 • Produkcija: RadioTeatar Bajsić i prijatelji
 • Voditeljica programa: Katarina Krešić
 • Suradnica u provođenju programa: Pavlica Bajsić
 • Suradnica za marketing i PR: Matea Antunović
 • Dizajn vizuala: Josip Gamberožić
 • Fotografkinja: Mia Cvitković
 • Ostali suradnici: Ljubica Letinić, Dora Pocedić, Vedrana Čović, Ivan Kolonić
 • Partneri: Mjesni odbor Voćarska, platforma B-AIR i Book&Zvook
 • Projekt je financijski podržan od: Gradski ured za kulturu Grada Zagreba (program “Umjetnost i kultura u zajednici”), Ministarstva kulture i medija RH i Zaklade Kultura Nova.

 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru programa Kreativna Europa.