Radiofonijski četvrtak

Radiofonijski četvrtak je regionalna redakcija zaljubljenika u radio i radiofonijsku umjetnost. Svakog četvrtka redakcija bi se okupila u slušanju autorskih radiofonijskih radova i upoznavanju umjetnika koji stoje iza njih. Iz ove neformalne, ali posveće grupe, kreirane u okviru projekta B-Air (Art infinity radio) nastala je radiodrama “Vratiće se Valter, nosiće brushalter”, dokumentarna radiodrama autora Szabolcsa Tolnaia o borbi građana za očuvanje posljednje ekološke oaze u Novom Sadu.

Pozdrav od malog dijela naše redakcije, javljam se uskoro sa novih frekvencija!

 

Radiodramu “Vratiće se Valter, nosiće brushalter” poslušajte na našem SoundCloudu:

 

Suradnici: Radio Roža (Rijeka), Radio Rojc (Pula), Radio Student (Zagreb), KLFM (Split), Radio Plac (Subotica), Abraš radio (Mostar).
Lista naših susreta:
 • 11. 2. 2021., gošća: Ljubica Letinić, tema: radijski reportažni žanr
 • 18. 2. 2021., gošća: Pavlica Bajsić, projekt zvučnih pejzaža, r. m. schaffer
  25. 2. 2021., tema: radio drama “Zbogom” Zvonimira Bajsića, predstavljanje
 • 11.3. 2021, tema: slušanje “So long Marianne” Kari Hesthamar, Radio Norveška, dobitnik Grand Prix Europe
 • 18.3. 2021, gošća: Agata Juniku, prezentacija grupe LIGNA
 • 25.3. 2021, gosti: Darko Rundek i Davor Rocco, “Antička trilogija” i dvije dokumentarna radio drame
 • 15.4. 2021, gošća: Marta Medvešek, koja je prije pet godina prošla kroz našu edukaciju pod nazivom “Radio Koji Je Tu Prije Radio” u Zagrebu. U međuvremenu je radila u Berlinu za festival Prix Europa i sada je slobodna podcastica. Još uvijek živi u Berlinu, odakle će nas kontaktirati u četvrtak i provesti nas kroz neke od svojih omiljenih radio drama dokumentaraca, kao i neke od svojih manjih formi. Autorica “Leti ili Umri” – dobitnica Prix Europa 2021.
 • 6.5. 2021, gost: Edwin Brys, osnivač škole Radio Feature Masterclass pri Europskoj radijskoj uniji
 • 16.6.2021, gost: Phil Smith, koji radi s riječima, glazbom, zvukom i radijem. Redovan je suradnik emisije “Short Cuts” na BBC Radio 4 i deset godina voditelj i producent emisije “Jazz Dis-junction” na NTS Radio. Stvorio je i nekoliko zajedničkih projekata sastavljenih od pronađene fotografije, glasa, klavira i snimki terena. Neki od tih eksperimenata pronašli su oblik kao bend pod nazivom “They’re Called Hands”. Osim toga, Phil snima intimne solo jazz sesije s originalnim skladbama, jazz standardima i improvizacijama. Phil eksperimentira i s govorno-pjevačkim izvedbama, radio kolažima i poezijom, neki od kojih su prezentirani na međunarodnim konferencijama i emitirani na nacionalnim radio postajama.
 • 11.11.2021, gosti: Marta Medvešek i Dražen Krešić, slušanje “Fly or Die” i “Skockaj se”
 • 18.11.2021, gosti: Dana Papachristou i Yorgos Samantas, tema: prezentacija o čujnosti, poziv na raspravu o aspektima zvučne umjetnosti kao društveno angažiranoj umjetničkoj praksi, pristupima nečujnom i terenskom istraživanju u tijeku. 

   

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru programa Kreativna Europa.